Geplaats op: 18 februari 2011 door friedaoosten

De Pianoman (in herinnering)

Om 4 uur in de middag ben ik aanwezig en neem ik met de partner van meneer even door wat de bedoeling is. Meneer heeft een ernstige vorm van Parkinson en is dementerend. Ik zal tot rond 8 uur blijven. Ze heeft een etentje, even tijd voor zichzelf. Mevrouw verlaat vrolijk het huis en daar zit ik in een vreemde woning te wachten totdat meneer van de dagopvang komt. Gelukkig heb ik een tijdschrift meegenomen. Na 20 minuten arriveert de heer des Huizes en ik heet hem welkom in zijn eigen huis. Hij is naar de dagopvang geweest en samen drinken we thee met koekjes. Hij krijgt zijn medicatie van mij en ondertussen maak ik de maaltijd klaar. Ik mag ook blijven eten. Scheelt weer een keer koken en is net zo gezellig. Het eten gaat meneer niet goed af vandaag, vandaar dat ik hem daarmee help. We hebben nasi, dus dat wordt een redelijke knoeiboel met al die losse rijstkorreltjes. Kan ons niks schelen, we hebben een groot servet omgeknoopt en de rest ruimen we wel weer op.

Er staat een mooie piano in de kamer. Nou speel ik zelf al jaaaaaaren piano, maar niet voor publiek. Ik vraag meneer of ik een riedeltje zal weggeven. Dat vindt hij leuk. Ik neem plaats achter het klavier en pingel er op los. Met een schuin oog kijk ik naar mijn toehoorder. Helaas…. hij is in slaap gevallen!! Dat kan misschien aan mijn repertoire liggen … Na enige tijd springt meneer op van de bank en neemt zelf plaats achter de zwart en witte toetsen. Ook hij brengt een muzikaal intermezzo ten gehore. Prachtig. Het spelen met 4 handen is hem ook bekend. Ik pak een kruk en net als ik naast hem neerstrijk, loopt hij weg en komt niet meer terug. Zit ik voor de 2e keer te koekeloeren.

Als mevrouw na een fijne en ontspannen avond terugkomt, bespreken we de avond. Het pianovoorval verteld en samen gieren we het uit. Meneer is moe en we brengen hem samen naar bed. Ik geef hem een hand, wens hem een goede nacht en bedank hem voor de gezellige avond. Ik krijg een flauwe glimlach en een kushand van hem, want een gentleman, dat blijft hij.