Geplaats op: 28 december 2011 door friedaoosten

De drie kerstengelen

Drie eenzame, kinderloze kerstengelen van rond de 82 jaar, kruipen ruim drie kwartier te vroeg de voorgereden taxi uit, om 2e Kerstdag niet alleen te zijn, maar bij ons door te brengen. Ze zijn uitgenodigd voor een kerstdiner. Een nostalgische beeld- en geluidquiz is in elkaar geflanst, die via de moderne digitale weg zal worden geprojecteerd op het tv scherm.

Enige weken geleden ben ik samen met mijn cliënte de deuren langs gegaan met namen die via de directie van het woonzorgcentrum zijn doorgegeven. Verbazing alom! Sommigen waren gelukkig al uitgenodigd, anderen waren te fragiel, maar er waren ook (in dit geval dames) die op de uitnodiging ingingen. De kerstengelen hadden cadeautjes meegenomen en vleiden zich neder op de fauteuils. Ze zagen er prachtig uit, in hun zondagse veren. We hebben over van alles gesproken, veel gelachen en meegezongen met de gouwe ouwe muziek. De beelden riepen leuke herinneringen op. Ze hadden zelf ook nostalgische verzoekjes, dus YouTube draaide overuren.

De kerstengelen streken neer voor het diner en lieten het zich prima smaken. “Alsof er een engeltje over je tong ….”, aldus een kerstengel. Eén van de kerstengelen had al maanden geen smaak meer. ‘Die laffe hap die wij te eten krijgen, activeert de smaakpapillen ook niet’. Ze proefde nu groente en vlees. Alleen dit al is een geschenk uit de hemel om te mogen vernemen. Ze had in jaren niet zo gelachen. De hond lag in zijn mand te snorren met een ‘gevallen’ kerstengel plat op de grond en half in de mand om knuffels en aaitjes te geven. Enige hulp om de kerstengel met beide voeten op aarde te krijgen, werd vriendelijk aangenomen.

Nadat helaas de taxi niet kwam opdagen kropen de kerstengelen moe en voldaan in de auto, om ze dan zelf maar even thuis te brengen. ‘Alsof we de hele dag hebben gefuift’, was het antwoord. De broze vleugels werden om ons heen geslagen als dank.

Gearmd liepen de drie zilverharige kerstengelen de nacht in, om daarna alleen hun huis weer op te zoeken en het bed in te fladderen. Het was een andere, maar zeer bijzondere en waardevolle kerstdag en zeker voor herhaling vatbaar. Waarvoor dank aan de drie kerstengelen.