Geplaats op: 2 september 2016 door friedaoosten

De Clown (in herinnering)

Deze middag word ik begroet door mijn Alzheimercliënt met ‘Hoi Pipo’. Dhr heeft het warm op deze tropische dag, zo ook zijn vrouw die dementerend is. Mw zit met een rokje aan, hoge hakken én bh aan tafel. Tuurlijk, alles kan. Dhr heeft een sexy (NOT) witte onderbroek en hemd aan, dikke wollen sokken en 1 schoen. Typisch… Mw was drukdoende hem een poloshirt aan te trekken. Ik trof beiden in een worsteling van armen en gevangen zitten in een polo. Ik mag helpen en fatsoeneer dhr. Even later keert hij terug in een binnenste buiten aangetrokken korte badjas van mw, gevolgd door een streepjes kookschort. ‘Zie jij er even sjiek uit’, zeg ik. Hun bezwete rode hoofden glimmen alle kanten op. Ik ga geen correcties aanbrengen en laat dhr lekker in zijn Clowns outfit rondrennen en loop er tussendoor alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Wie is er hier nou de Pipo, vraag ik me af? Inwendig moet ik wel lachen, maar toch raakt het me dat een ooit zo’n intelligente man door deze afgrijselijke ziekte is afgedaald naar minder dan een kind niveau.

Van de week mocht ik in overleg met mw een korte broek en t-shirts voor dhr kopen i.v.m. de warmte, aangezien deze niet in de kast hingen of inmiddels te groot waren geworden en van zijn derriere afgleden. Even later vertelde ze me dat de dhr in het zwembad was geweest en een broek van iemand anders had meegenomen en die ander w.s. in zijn broek rond zou lopen. Mw lag dubbel, zo ook ik gemaakt grappig…. Triest….

Tijdens de avond kookdienst willen ze geen warm eten. Dat begrijp ik met deze snikhitte. Ik ga naar de supermarkt en haal ingrediënten om een frisse salade Nicoise te maken. Een bak verse vruchten erbij zodat ze er lekker van kunnen smikkelen. Zolang ze nog thuis wonen probeer ik het samen met mijn collega’s zo aangenaam mogelijk te maken en kopen we meer kant en klaar dingen. Slaatje, brokjes kaas, worst, fruitjes, zodat ze nog enigszins het gevoel hebben zelfstandig te kunnen functioneren en kunnen knabbelen van dingen uit de koelkast. Helaas laat De Clown regelmatig voedsel verdwijnen door ze op andere plekken neer te leggen. Zo ligt de komkommer in een schoen, de vleeswaren zorgvuldig ingepakt in alu-folie in de vriezer en de zeem in de besteklade. Opgeruimd staat netjes, Pipo!